ads

Wednesday, June 11, 2014

Dette kan skape store bølger i aksjemarkedet

Nordea-strateg Erik Roland forteller om flere momenter som kan ta nattesøvnen fra investorene denne sommeren.
Investorene på Oslo Børs kan glede seg over en fin utvikling i 2014. Fredag sluttet hovedindeksen på 620,77 poeng, hvilket betyr en oppgang på 13,10 prosent hittil i år.

Nordea-strateg Erik Roland sier til Hegnar.no at han fremdeles er optimist, men det kan dukke opp skjær i sjøen.

Hva med sommeren og høsten?

- Så langt i år har aksjemarkedet utviklet seg noe bedre enn vi så for oss ved begynnelsen av året. Vi ligger følgelig godt an til også i år og nå målet vi har satt ved inngangen til året, som for 2014 er en indeks på 630 poeng med ytterligere oppside dersom vi ser multippelekspansjon - noe vi for øvrig har sett, forteller Roland.

Spørsmålet nå blir hvordan Oslo Børs vil utvikle seg denne sommeren og høsten.

Roland understreker at volatiliteten har vært lav i en lang periode. Mye skyldes signaler om ny stimuli fra ECB på rentemøtet allerede i mai. ECB leverte i henhold til forventningene på rentemøtet i forrige uke, noe som har gitt støtte til markedene som holder seg på historisk høye nivåer.

- Med «katten ute av sekken» i forhold til stimulanser, tror vi volatiliteten vil ta seg opp fremover, sier strategen til Hegnar.no.

Roland trekker frem et par momenter som kan ta nattesøvnen fra investorene på kort sikt:
• Aksjer har gått mye så langt i år, uten korreksjoner, og har med det bygd på den kraftige oppgang fra 2013. Dette har ført til at aksjer ikke lengre er like attraktivt priset. Fallhøyden blir med det større når vi igjen ser volatilitet i markedet. Det sagt, trenden med fallende estimater viser klare tegn til å reverseres, støttet av en sterk rapporteringssesong for 1. kvartal.

• Den sterke rapporteringssesongen for 1. kvartal har lagt listen høyt også for 2. kvartal. DNB sparker for øvrig i gang rapporteringssesongen for 2. kvartal 10. juli.

• Historisk står vi foran en relativt svak seksmånedersperiode avkastningsmessig for aksjer, noe som øker tilbøyeligheten for investorer å selge seg ut eller ned (sell in may, stay-away).

• Både politikk og geopolitikk har potensiale til å skape bølger i finansmarkedene fremover. Blant de viktigste kan nevnes den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina. Vi venter at krisen holdes under kontroll og at påvirkningen på globale finansielle markeder vil være begrenset. Risikoen er fortsatt at situasjonen kan eskalere til mer seriøse sanksjoner som påvirker Russlands tilbud av viktige råvarer, ikke minst energi, til verdensøkonomien.

• Selv om det er lite sannsynlig at valget i det europeiske parlamentet vil forstyrre Europa som region, kan det få virkninger på lokalt nivå. Det er størst fokus på Hellas, der valget kan føre til politisk ustabilitet for den svært skjøre regjeringen, og i et «worst case»-senario er nytt valg en mulighet.

• Videre er spenningen mellom Kina og noen av de mindre naboene stigende. Situasjonen mellom Kina og Japan er stabil for øyeblikket, men bør følges nøye da en eskalering vil være ødeleggende for økonomisk vekst i Asia.

Tror på fortsatt oppgang

Selv om Erik Roland ikke blir overrasket over å se en korreksjon i det korte bildet tror han oppgangen for året vil fortsette.

- Hoveddriverne vil være bedre vekst, bedre inntjening, samt økt kapitalflyt inn i aksjer i takt med at flere og flere investorer forlater obligasjonsmarkedet der vi nå tror festen nærmer seg slutten - rentene blir ikke lavere. Stimuli fra ECB og lovnader om mer om det trengs presser renter ned til rekordlave nivåer. Skal man få avkastning må man utover på risiko-skalaen og aksjer fremstår i dag som mer attraktivt enn obligasjoner, avslutter Roland.

No comments:

Post a Comment